Нова година, ново куче

Нова година е и вероятно се чудиш дали тази година най-накрая да не си вземеш куче. Може да си го премислил и да е в списъка ти с неща, които да направиш през тази година, а може и да е спонтанно решение взето на 1-ви януари в един през нощта под влиянието на алкохолни изпарения.

Позволи ми да ти кажа - недей.

Да, точно така. Недей да си взимаш куче, ако си мислиш, че всички разходи, които имаш по кучето са неговото закупуване и ветеринарните грижи през първите три месеца. Недей да си взимаш куче, ако си мислиш, че то ще бъде цял живот онова игриво и щастливо пале. Недей да взимаш куче, ако до сега си живял с убеждението, че животът с куче ще е прекрасен и безгрижен.

 • Всяко едно пале е бомба със закъснител. Унищожава обувки, гризе мебели, книги, яде чорапи, бельо и дрехи.

 • Повечето кученца не обичат да остават сами. Ще плачат, ще вият и ще бъдат много недоволни, когато ги оставиш сами вкъщи, докато си на работа.

 • Трябва да отделиш време на кученцето, за да го научиш на основни команди, необходими за комфортно и мирно съжителство между човек и куче. Ако не си гледал друго куче, може би ще е добре да потърсиш професионална помощ на треньор или да прочетеш някоя книга за обучение на кучета.

 • Докато е малко ще трябва да изградиш график, който няма да ти бъде много удобен - ще ставаш прекалено рано, за да го извеждаш, ще му се молиш като на Господ да се изака, защото закъсняваш. И вероятността молитвата ти да се изпълни е почти толкова голяма.

 • Когато кучетото ти започне да расте ще се наложи да се сблъскаш с "куче в пубертет", а това е почти толкова тежко колкото и тийнейджър в пубертет. Мъжките ще започнат да се доказват на другите кучета, женските ще се разгонват. Понякога става кърваво - и за двата пола.

 • Ако превъзмогнеш този период от развитието на малкото куче, вероятно ще имаш възпитан домашен любимец, който ще бъде в добро здраве през първите години от живота си. Но никой не ти гарантира това. Без значение какви грижи полагаш, един съвсем малък паразит като кърлежа, който може да откриеш дори в центъра на София, може да доведе до сериозни заболявания, повечето от които може да доведат до летален край, ако не се открият и лекуват на време. А пък беше заделил пари за почивка на морето, нали?

 • И като стана дума за почивка - трудно е. Много е трудно да отидеш на почивка в хотел с домашен любимец, особено ако кучето ти е от средна или голяма порода кучета. Забрави за хубавите хотели, те не пускат домашни любимци. Може би някога са пускали, но хора, които не са се справили с първите точки посочени по-горе са се постарали максимално да затворят вратите на други посетители на хотела, които биха желали да бъдат със своят домашен любимец на почивка. Ако случайно попаднеш на хотел, който допуска домашни любимци, то в повечето случаи ще поискат такса за кучето, която е равна или по-голяма на сумата, която плащаш за твоята нощувка.

 • И когато се върнете от почивка, кучето ненадейно може да се е заразило с някаква нетипична тропическа болест, абсолютно нехарактерна за нашите географски ширини, следователно е напълно възможно да го лекуват месеци наред с грешна диагноза. А ти беше изхарчил всички пари, които беше заделил за почивката, нали?

 • Разбира се, може да го оставиш на кучешки хотел. Чувал си добри отзиви за някои от тях, но пък си чувал и за хора, чиито домашни любимци изчезват или биват зверски нахапани на такива места. А да не говорим, че престоят в кучешки хотел почти сигурно ще бъде по-скъп от твоята почивка.

 • И ако преодолееш тези моменти от съвместния живот с куче, които ще се повтарят и потретват, то бавно се доближаваш до онази възраст, в която твоето куче вече не е така активно. Старото куче е като стар човек. Някои казват „нищо човешко не им е чуждо“ и това е напълно вярно когато става въпрос за болестите. Кучето ти може да има проблеми със ставите, намален слух, проблеми с очите, някой-друг счупен зъб. Понякога проблемите са още по-сериозни – рак, тумор или заболяване, което изисква тежка и скъпа операция.

 • При някои кучета се наблюдават и поведенчески изменения с възрастта. Страх от шумове, миризми или обекти, които преди не са създавали проблеми. Започват да се изпускат, но количествата вече далеч не са като тези, които бяха едно време, докато беше пале. Понякога кучето ти спи толкова дълбоко, че се притесняваш дали спи. А когато се събуди може да е объркано и дори да не те разпознае. Но това все пак е твоето куче.

Е, готов ли си за това начинание? Мислиш ли, че можеш да си този стопанин, който ще се откаже от почивката си, за да се погрижи за здравето на кучето си? Можеш ли да бъдеш до кучето си когато е здраво, подвижно и игриво, но също и когато вече не те вижда или чува? Имаш ли възможност да му осигуряваш храна, допълнителни ветеринарни грижи, правилно физическо и психическо развитие? Какво би направил, ако нямаш възможност да се справиш със здравословен или поведенчески проблем?

Ако се колебаеш, по-добре недей.

Ако все пак решиш, че искаш куче - гледай го така, че да остави неповторима следа в спомените ти като най-добрия четириног приятел въпреки всички тревоги и заради всички онези моменти, в които си се радвал, че имаш именно това куче в живота си.

Честита Нова Година. Бъди отговорен.


Featured Posts
Recent Posts