Куче или телевизор


Оказва се, че в България има доста развита и позната практика, кученцето от град А да отива при новия си собственик в град Б без въобще бъдещия собственик да е виждал новият член на своето семейство и без да е запознат със средата, в която кученцето расте. Преди няколко дена, в един добре познат български форум попаднах на този пост:

Харесах си кученце лабрадор от ОЛХ и се свързах с хората,за да го поръчам,но аз съм от града Х,а те от града У,нямам възможност да отида до там да си го взема и за това гледах в интернет вариант зоо куриер,та искам да ви попитам дали някой е

ползвал този вид услуга?

Мили хора, куче не се избира, както избирате своят нов телевизор - с два клика в интернет и доставка до дома. Така може да изберете техника, която ще ползвате 2-3 до 10 години, но не и компаньон, който ще е до вас в следващите 10-15 години. Техниката вероятно е една и съща без значение в кой склад е стояла, но средата на отглеждане на едно кученце оказва огромно влияние върху неговото развитие. Логично е да се поинтересувате, но най-добре да видите с очите си, в какви условия се отглеждат бебетата, защото в тази ранна възраст всичко е от значение за физическото и психическото състояние на вашето кученце.

Когато избирате кученце, намерете време да отидете и да видите бебетата, не само веднъж - когато го взимате, а поне още веднъж преди това, за да прецените кое наистина е вашето куче.

От друга страна, не мога да си представя да съм на мястото на тези, които продават кученцата си на хора, които нямат възможност да се качат на колата или влака и да минат 200-300 км., за да вземат новият член на семейството си. За мен човек който няма възможност или време да вземе сам собственото си куче, особено когато то се намира в друг град, но в същата страна, много често би лишавал кучето от важни неща, защото няма време или възможност. А всички кучкари знаем, че понякога, особено когато става въпрос за здравето на нашите кучета - мухата може да стане слон, ако не се вземат мерки веднага.

Нека бъдем отговорни към животните, които сме видели как се раждат и растат пред очите ни от слепи мишчици до малки зверчета. Не вярвам, че у хората не трепна нищо, когато им се обадят по телефона че искат някое от техните бебета, но ако може с доставка до вкъщи. Изисквайте да се запознавате лично с бъдещите стопани на вашите кученца и не правете компромиси.


Featured Posts
Recent Posts