Лятна фризура - НЕ!Познавам, че е лято, когато вкъщи вали сняг. Козина има навсякъде и винаги се спотайва на тайни места, когато е време за чистене. Някои хора подстригват хъскитата си, като смятат че така космите по пода, по дрехите и в храната ще изчезнат, а и на кученцето няма да му е толкова топло през летните жеги.

Подстригването на сибирско хъски може да ви донесе повече главоболия, отколкото ползи. Всъщност ползи въобще няма.

Козината на хъскито пази от студ и влага, но в същото време пази и кожата от слънцето. За разлика от нас, кучетата не се охлаждат през кожата, затова подстригването на северняците е ненужно и опасно. В редки случаи, нарушаването на целостта на косъма, може да доведе до пост-клипинг алопеция или с други думи - алопеция причинена именно от подстригване, бръснене или друга форма на умишлено късане и рязане на косъма на кучето. Алопецията се изразява във временно спиране растежа на косъма на засегнатото (подстригано) място. Освен това, често се наблюдава и спиране на целия процес на смяна на козината. "Чудесно" ще си кажат хората, които ежедневно гонят вълма от козина по пода и се проклинат, че са избрали хъскито заради двете му сини очи. Всичко е прекрасно до момента, в който този застой в цикличния процес на линее, не доведе до частична или пълна липса на основен косъм и оголяване - най-често по тялото, като главата и лапите остават незасегнати.

Поради липсата на основен косъм, обикновено козината изглежда по-светла (заради светлия цвят на подкосъма), а местата на които косъмът липсва напълно са податливи на потъмняване или изгаряния от слънцето, тъй като кожата там е много нежна.


Как се лекува? От личен опит, мога да кажа че няма лекарство, което да помогне, няма хранителна добавка или хранителен режим, който да върне козината на кучето към нормално състояние. Добавки като петнил, мелатонин, рибено масло, водорасли и тн. може да подобрят частично козината. Може да минат от няколко месеца до няколко години, а според мен е възможно и козината да не се възстанови въобще. Ако сте от по-големите "късметлии", алопецията води със себе си различни кожни проблеми, но те са вторични и тяхното лекуване вероятно няма да повлияе на общото състояние на козината.


Този тип алопецията се среща сравнително често, но все пак преди да решите, че проблемът на вашето куче е точно алопецията причинена от подстригване е добре да се изключат причини като Къшинг, метаболитни и хормонални проблеми.


А как се справяме ние с падащата козината тогава?

Ресане. Ресане. Ресане.

И отново...ресане. За разнообразие може да има и едно къпане към графика, но предупреждавам че след него козината ще хвърчи още по-настоятелно.

Вкъщи се ползват изключително и само стандартно гребло за ресане, нормален гребен и пуходерка. Няма машинки, няма фурминатори, няма никакви подозритени уреди.


Ако искате хъски, ще приемете и неговият най-добър приятел - козината.Featured Posts
Recent Posts