С куче на разходка

Като дългогодишен стопапин на големият, лош Джек и пълната му противоположност - най-сладкото куче Неси, съм се сблъсквала с различни шокиращи, впечатляващи, умилителни, страшни и въобще разнообразни ситуации с кучета и техните стопани по столичните паркове.

Откакто взех второ куче, имам свобода на избор - къде да отида и кое куче да заведа на това място. Не всяко място за разходка е подходящо за всички кучета и не трябва да насилваме себе си и кучетата си, предизвиквайки по този начин нежелани ситуации.

Джек е саможиво куче, което има свои собствени задачи за вършене и не го вълнуват другите. Поради особеностите на неговия характер, се разхождаме повече по гори и паркове с по-малко хора и кучета. Той няма изявен инстинкт на ловец, не яде боклуци и разходките с него на изолирани места са приятни и спокойни. От друга страна, той е конфликтно куче - търси повод да влезе в бой и рядко остава без такъв.

Когато у дома пристигна Неси всичко се промени - вкъщи влезе един ураган от положителна емоция. Тя целува всички кучета и избягва конфликтни ситуации. С нея можем да ходим навсякъде и да контактуваме с всички. За разлика от Джек обаче, Неси е изкусен ловец, който безпроблемно хваща плячката си. Инстинктът е по-силен от нейната добродушна душа, затова внимавам къде и как я пускам без повод.

Така моят проблем се реши бързо и много лесно. Мога да ходя на различни места с кучета и да не се ядосвам, че кучето ми се бие с другите, че бяга или създава проблеми - имам кучета за "всякакъв терен".

Не всеки има две и повече кучета, но пък всеки добър стопанин иска кучето му да има свои приятели, да е социално, да посещава кучешки градинки и паркове, да се разбира с други кучета. Много често това желание надделява над характера на кучето, над нуждите му и над потребностите на породата:

 • Хора с очевидно доминантни кучета (последното такова беше лабрадор) влизат в заградена кучешка градинка, за да пуснат кучето си да се натича, но преди това му дават топка или друга играчка, която то да пази от всички останали кучета. А кучешката градинка е точно като детската градина - всяко куче иска играчката на другото. Краен резултат: бой между кучета.

 • Хора с акита, която е резервирана към кучета и хора много искат да социализират кучето си и го оставят пуснато на кучешки поляни, където то бива връхлетяно от група енергични и свръх социални кучета. Кучето се напряга, стресира и реагира по възможно най-адекватния за него начин - с бой, за да се отърве от натрапниците.

 • Хора с хъски много искат то да се научи да играе като "нормално куче", затова го пускат в близката НЕзаградена кучешка поляна да играе с други кучета и много се ядосват когато след 15 минути въртене в кръг хъскито тръгва по своя собствен път и оставя приятели и стопани. Резултат: в най-добрият случай - 20 минутно гонена на хъски, в най-лошият - изгубено куче.

 • Хора с малко, но агресивно куче се събират с големи кучета и изключително се възмущават когато голямото куче реагира на проявената агресия от страна на малкото.

 • Хора с видимо добро куче вадят от джоба пликче с бисквити, събират около себе си 10 кучета и се изненадват, когато те се сбият по между си.

Примерите, които предизвикват проблеми между кучета по време на разходка са безброй, а разрешаването на всеки един от тях е елементарно - съобразявайте се с характера, породата и нуждите на вашия домашен любимец. Най-добре е да помислите добре преди да вземете куче дали това е вашето куче и/или дали това е вашата порода.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
 • Twitter Classic
 • Facebook Classic
 • Google Classic

Most of the photos on this website are property of Sindarin Siberian husky kennel and it's not allowed to copy them without owner's permision. All the contains of this website are protected with authorship's laws. It's not allowed to copy anything without author's permission.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now