Какво означава да си собственик на родословно хъски?В България да кажеш, че кучето ти е родословно или пък че участва на изложби, понякога означава да се провъзгласиш за вещица и да бъдеш изгорена на клада вербално. Повечето стопани на кучета предполагат, че щом притежаваш куче с родословие, то задължително си изключително богат, изключително надут, комплексиран или имаш за цел в живота да изтъкваш, че "кучето МИ е много по-добро от кучето ТИ". С много редки изключения (тъй като всяко правило има изключения) това не е вярно и все пак се насажда в колективното съзнание на българския кучкар с лекота.


Всъщност какво означава да си собственик на родословно хъски? Преди всичко - ти си собственик на куче. Това върви с всички отговорности и разходи - разходки, храна, медицински грижи, нови чехли на всеки две седмици докато е бебе, изчезващи чорапи, чистене на огромни количества козина ежедневно, събиране на изпражнения на разходки, чистене на повръщана трева и стомашна течност от пода, бърсане на кални лапи и други приятни дейности в ежедневието.


Родословното хъски води своето начало от кучета, селектирани заради работни качеста. То не живее в аквариум за да не развали "фризурата". Като всяко друго куче, така и това има нужда от движение и място където да изразходва енергия.


Родословното хъски знае как да тегли и може да дърпа "лек товар с умерена скорост на големи разстояния" с лекота - ако не шейна, то поне своя стопанин. Най-вероятно е заложено е в генетичния му код.


Може да не е обичайна гледка из парковете, затова пък без съмнение ще бъде обявено за акита - ако е кафяво, за вълк или чехословашки вълчак - ако е сиво, за маламут - ако е с по-здрави лапи или кафяви очи. Вероятно ще бъде обявено за недорасло, защото е мъжко и тежи само 25 кг. (при максимални 28 кг. за породата) или пък болно, защото е останало прекалено ниско. Когато попиташ как трябва да изглежда сибирското хъски, запознатият кучкар ще опише куче със сини очи, размер на немски дог и килограми на санбернар. Ако стопанинът почне да спори, веднага бива заклеймен като еретик, ако се примири с твърдението - бива съжален, че е дал много пари за безпородно куче.


Да притежаваш родословно куче не е прищявка и не е израз на материално състояние. Това е въпрос на личен, информиран избор и в редки случаи на щастлива случайност.

Вземайки куче - от приют, развъдник или друго място, неизбежно поемаш отговорност за него. Ако вземеш куче от приют/или улицата, ти помагаш и спасяваш живот, но трябва да минеш през много стъпки на социализация и възпитаване на едно вероятно измъчено животно. Ако вземеш родословно куче, ти поемаш отговорност не само за неговото възпитание, но и за развието на порода, създадена преди твоето раждане. При правилното й развитие и запазване, тя ще продължи съществуването си.


Един от евентуалните плюсове, който върви с родословието е ходенето по изложби. Единствено кучета с родословия могат да посещават изложби на FCI и БРФК.* И това не е дискриминация - всичко е измислено и описано в правилници много преди в България да се появи парадоксалното понятие "чистокръвно хъски без документ".** Изложбите не са задължителни, но са особено заразни. Както гласят различни статуси в социалните мрежи - ако научите децата си да ходят по кучешки изложби, те никога няма да имат пари за наркотици. Всъщност много е вероятно да нямат пари за нищо друго освен кучета. Една изложба в чужбина, два-три чувала храна и едно посещение на ветеринар опразват банкова сметка както нищо друго.


И така какво можем да обобщим за кучетата с родословия и техните стопани?

 • Кучетата, които притежават родословие, имат четири крака, глава, опашка и тяло, което функционира като у всяко друго живо същество.

 • В парка ги бъркат с други породи.

 • Посещават изложби, защото хората им не знаят как да управляват финансите си.

 • Не, кучета не се измъчват на изложбите, ако са със стабилна нервна система.

 • Не, не живеят в стерилна среда, за да не им се разваля прическата.

 • Не, стопаните им не практикуват вещерство и не са опасни за обществото. Не винаги. Само понякога.

* Кучета без родословие може да посещават изложби за експерта оценка, което означава че не участват във финалното решение на съдията за най-добро куче в даден клас или порода.

** НЕ всички кучета с родословие са подходящи за изложби и/или развъждане, но навлизаме в съвсем друга тема, която заслужава цял нов пост и пак не би се изчерпала.


#сибирско #хъски #родословие #синдарин

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
 • Twitter Classic
 • Facebook Classic
 • Google Classic

Most of the photos on this website are property of Sindarin Siberian husky kennel and it's not allowed to copy them without owner's permision. All the contains of this website are protected with authorship's laws. It's not allowed to copy anything without author's permission.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now