Какво означава да си собственик на родословно хъски?В България да кажеш, че кучето ти е родословно или пък че участва на изложби, понякога означава да се провъзгласиш за вещица и да бъдеш изгорена на клада вербално. Повечето стопани на кучета предполагат, че щом притежаваш куче с родословие, то задължително си изключително богат, изключително надут, комплексиран или имаш за цел в живота да изтъкваш, че "кучето МИ е много по-добро от кучето ТИ". С много редки изключения (тъй като всяко правило има изключения) това не е вярно и все пак се насажда в колективното съзнание на българския кучкар с лекота.


Всъщност какво означава да си собственик на родословно хъски? Преди всичко - ти си собственик на куче. Това върви с всички отговорности и разходи - разходки, храна, медицински грижи, нови чехли на всеки две седмици докато е бебе, изчезващи чорапи, чистене на огромни количества козина ежедневно, събиране на изпражнения на разходки, чистене на повръщана трева и стомашна течност от пода, бърсане на кални лапи и други приятни дейности в ежедневието.


Родословното хъски води своето начало от кучета, селектирани заради работни качеста. То не живее в аквариум за да не развали "фризурата". Като всяко друго куче, така и това има нужда от движение и място където да изразходва енергия.


Родословното хъски знае как да тегли и може да дърпа "лек товар с умерена скорост на големи разстояния" с лекота - ако не шейна, то поне своя стопанин. Най-вероятно е заложено е в генетичния му код.


Може да не е обичайна гледка из парковете, затова пък без съмнение ще бъде обявено за акита - ако е кафяво, за вълк или чехословашки вълчак - ако е сиво, за маламут - ако е с по-здрави лапи или кафяви очи. Вероятно ще бъде обявено за недорасло, защото е мъжко и тежи само 25 кг. (при максимални 28 кг. за породата) или пък болно, защото е останало прекалено ниско. Когато попиташ как трябва да изглежда сибирското хъски, запознатият кучкар ще опише куче със сини очи, размер на немски дог и килограми на санбернар. Ако стопанинът почне да спори, веднага бива заклеймен като еретик, ако се примири с твърдението - бива съжален, че е дал много пари за безпородно куче.


Да притежаваш родословно куче не е прищявка и не е израз на материално състояние. Това е въпрос на личен, информиран избор и в редки случаи на щастлива случайност.

Вземайки куче - от приют, развъдник или друго място, неизбежно поемаш отговорност за него. Ако вземеш куче от приют/или улицата, ти помагаш и спасяваш живот, но трябва да минеш през много стъпки на социализация и възпитаване на едно вероятно измъчено животно. Ако вземеш родословно куче, ти поемаш отговорност не само за неговото възпитание, но и за развието на порода, създадена преди твоето раждане. При правилното й развитие и запазване, тя ще продължи съществуването си.


Един от евентуалните плюсове, който върви с родословието е ходенето по изложби. Единствено кучета с родословия могат да посещават изложби на FCI и БРФК.* И това не е дискриминация - всичко е измислено и описано в правилници много преди в България да се появи парадоксалното понятие "чистокръвно хъски без документ".** Изложбите не са задължителни, но са особено заразни. Както гласят различни статуси в социалните мрежи - ако научите децата си да ходят по кучешки изложби, те никога няма да имат пари за наркотици. Всъщност много е вероятно да нямат пари за нищо друго освен кучета. Една изложба в чужбина, два-три чувала храна и едно посещение на ветеринар опразват банкова сметка както нищо друго.


И така какво можем да обобщим за кучетата с родословия и техните стопани?

  • Кучетата, които притежават родословие, имат четири крака, глава, опашка и тяло, което функционира като у всяко друго живо същество.

  • В парка ги бъркат с други породи.

  • Посещават изложби, защото хората им не знаят как да управляват финансите си.

  • Не, кучета не се измъчват на изложбите, ако са със стабилна нервна система.

  • Не, не живеят в стерилна среда, за да не им се разваля прическата.

  • Не, стопаните им не практикуват вещерство и не са опасни за обществото. Не винаги. Само понякога.

* Кучета без родословие може да посещават изложби за експерта оценка, което означава че не участват във финалното решение на съдията за най-добро куче в даден клас или порода.

** НЕ всички кучета с родословие са подходящи за изложби и/или развъждане, но навлизаме в съвсем друга тема, която заслужава цял нов пост и пак не би се изчерпала.


#сибирско #хъски #родословие #синдарин

Featured Posts
Recent Posts