Размерът има значениеНяма нищо по-успокояващо, поне за мен, от дълга разходка с кучетата, някъде където има повече природа и по-малко хора. Въпреки това, почти винаги, когато отидем на такава разходка, ни спира някой, от онзи специален тип хора, които умират за всякакви животни и са длъжни да спрат без изключение всеки, който води куче, котка, пор, кон, крава или магаре, за да се порадват. Не ме разбирайте погрешно, тези хора са прекрасни и нито аз, нито кучетата ми имат нещо против тях. Особено Джек, който е готов да плати с душата си, за малко внимание и чесане зад ушите. (Продажен, такъв си е той.) Обикновено получаваме най-различни коментари като "Ох, колко е пухкав!", "Много са красиви!", "Мамо, виж мечка!", "Може ли да си ги взема вкъщи?", "Ах, колко е голям!", "Ах, каква е сладка?"...


Скоро ми се случи да сме на разходка само с Джек, който тъй като е застаряващ, кастриран мъжки, е и доста обемен. Спря ни човек, който почна да му се радва и неизбежно се стигна до въпроса, който често чувам: "А колко тежи?" Очевидно една от най-важните черти на най-добрия приятел на човека е именно неговото тегло. Най-вероятно някои хора смятат, че кучетата, подобно на телетата се купуват на килограми и колкото повече расте, толкова по-изгодна покупка е. "Той е кастриран, сравнително стар и малко по-тежък, отколкото трябва да бъде - около 28-29кг.", отговарям културно аз. Момчето ме поглежда с широко отворени, невярващи очи и пита: "Толкова малко? Сигурно е лесно да го водите?" Леко изненадана, аз заявявам, че почти 30 кг. за хъски всъщност никак не е малко и Джек в най-добрите си години не е бил над 25 кг. "Е, моето вкъщи е около 40 кг.", отговаря гордо момчето. "Каква порода е?", попитах представяйки си ротвайлер или някакъв мастиф. "Пак хъски, разбира се".

Разбира се... Тук не става въпрос за някакво разминаване с 2-3 килограма, което би било дребнаво да обсъждаме, едно хъски е абсурдно да тежи 40 килограма, при положение че това е бърза, пъргава, средна по размер порода, при която мъжките достигат до 28кг в зряла възраст, а женските - 23кг. Тъй като бяхме завързали разговор, реших да попитам: "От къде сте го взели вашия?" "Не помня. Подарък ми е от баба и дядо". Настъпи идеалния момент да приключим разговора и отбелязах любезно, че 40 килограма са малко в повече за едно хъски и най-вероятно неговото също е в подобна на Джек форма, при което момчето ме прекъсна и заяви: "О не, той не е дебел, само мускули е, просто е доста по-голям от другите хъскита". А, да. Ето, че стигнахме до причината. Доста често ми се случва да чувам от стопани на кучета със среден размер, че тяхното куче е извън от стандартния за породата размер. С гордост, надявайки се останалите собственици да завидят на късмета им, гледайки дори леко високомерно заявяват, че тяхното куче е струвало повече от останалите в кучилото, именно защото било най-едрото и се отличавало от останалите. Е добре, някой може ли да обясни на този особен вид експерти, които започват да дискутират по този начин стандартът на дадена порода, че "извън стандарта" е термин, който определя недостатък у кучето? Няма проблем да има кучета, които да са значително по-едри, никое живо същество не се е родило перфектно и със сигурност, ако имат любящ стопанин, ще живеят прекрасно. Но да се твърди, че са по-специални от другите е неуместно. Все пак тези стопани имат известна правота в твърдението си. Техните кучета наистина са повече от другите - заемат повече място в пространството и със сигурност са по-трудни за прескачане, когато се излегнат на неудобно място вкъщи. Ако разминаването е от порядъка на 1см., а кучето притежава специфични черти, работни качества, родословие или характер, които си заслужава да се предадат, бих си затворила очите за това. Но сибирско хъски тежащо 40 килограма и високо 65-70 см. в холка вече не е средно по размер куче и категорично не отговаря на основната си функция. Ако желаете голямо, тромаво куче - хъскито не е това, което търсите. Размерът на всяка една порода не е фриволен каприз на тези, които са писали стандарта й, които една сутрин просто са се събудили и са решили: "Разбира се, че трябва мъжкото хъски да е високо от 53.5 см до 60 см в холка, а женското от 50.5 см до 56 см., защото така ни харесва."


Всяка характеристика, която определя породата има свое "защото". Стандартите са направена така, че да позволят максимална функционалност на кучето, на базата на предназначението което има.

А какво да кажем, за онези кучета които не са извън стандарт, но са извън форма ? Ако е така и имате "нещастието" да сте собственик на "банално" куче, отговарящо на породния стандарт, бъдете сериозни. Не го тъпчете, само за да кажете "моето куче е по-едро". Искате голямо и тежко куче? Вземете си санбернар или каракачанка. Какво лошо има в гигантските породи? Но моля, оставете на спокойствие породите със средна големина, особено тези, които са работни.

#сибирско #workingdogs #сибирскохъски #хъски #синдарин #sindarin #husky #хумор #размер #значение #порода #развъдник

Featured Posts
Recent Posts