Как вашето куче казва "Обичам те"

Как вашето куче казва "Обичам те"?

Въпреки че не може да говори, нашето куче може да покаже привъзраност по най-различни начини, които понякога не разбираме. По-голяма част от стопаните на кучета обичат своите домашни любимци и ги смятат за пълноправни членове на семействата си. Може ли да се каже същото и за кучетата? За щастие, кучетата могат да отговорят на този въпрос по-добре от нас. Преди да започнем да изреждаме, трябва да споменем, че всички описани поведенчески модели са обяснени от доктор Брайън Хер (http://brianhare.net/) и Грегъри Бернс (http://gregoryberns.com/). Ето и няколко сигурни признака, че нашето куче ни обича поне толкова, колкото ние него (а всички знаем, че е много повече): 1. Когато ви носи любимата си играчка!

Носенето на любимата играчка не е просто израз на желание за игра с вас, то крие по-дълбок смисъл. Това е израз на неговата любов към стопанина, кучето вижда у вас естествен лидер и разчита на вас за игра. В неговите очи, тази играчка ви допада толкова, колкото и на него и то е готово да я сподели. 2. Когато ви гледа в очите. "Когато едно куче те гледа право в очите е все едно иска да те прегърне. Подобно е като прегръдка между хората." Доказано е, че когато галите или играете с кучето си, а то стои и ви гледа, в човешкото тяло започва да се отделя окситоцин. Същият хормон е отговорен за изграждането на връзката между майка и дете веднага след раждането. С една дума - хормонът на обичта.

3. Когато спи във вашата стая (или легло). За да разберете точно колко е привъзрано кучето, трябва да се обърне внимание къде спи то. Ако предпочита да спи до вас на леглото, няма никакви съмнения, че става въпрос за израз на истинска любов (а и леглото безспорно е по-удобно). Според Грегъри Бернс, експерт в областта, ако домашният ви любимец иска да е близо до вас на всяка цена, то е защото знае че ще бдите над него през нощта. Животните се чувстват уязвими докато спят и фактът, че поверяват "съдбата си" на техния стопанин е начин да покажат своето доверие и привързаност. 4. Когато търси вашето присъствие и ласка. Понякога кучето се притиска близо до стопанина си, защото е нервно и иска да бъде успокоено или се нуждае от нещо. Желанието да е близо до стопанина е и израз на привързаност - доказателство, че кучето знае, че при вас се намира в сигурни ръце.

5. Когато ви ближе по лицето.

Според теориите на Грегъри Бернс, кучето е в състояние на разбере дали му мислиш доброто или напротив. Ако постоянно се опитва да ви оближе, да бъде близо или да играе с вас, трябва да знаете, че се опитва да ви каже: "Знам, че ме обичаш...аз също те обичам".

6. Когато мърда веждите си. Опашката не е единствения израз на емоция. Според японски учени, кучетата мърдат най-вече дясната си вежда, когато около тях има нещо, което им харесва - стопанин, храна или любима играчка.

7. Когато идва при вас за да го галите. Бернс отбелязва като израз на привързаност когато кучето идва при вас за да бъде галено, веднага след ядене. Четирикракият ви любимец в повечето случаи е напълно отдаден на храненото, но веднага щом привърши с "естествената си" нужда, има най-различни възможности пред себе си: ако избере вас, е безспорен признак на обич.

8. Когато е спокойно, докато не сте у дома. Част от кучета могат много шумно и опустошително да покажат своето неодобрение всеки пък, когато трябва да излезете без тях, защото се страхуват да останат сами за дълъг период от време.

Всъщност признак на любов е когато домашният любимец приема факта, че ще остане сам у дома и не се притеснява. Това означава, че се доверява и знае, че ще се върнете при него.

9. ...и ви посреща радостно, когато се върнете у дома. Тук няма много за казване. Само при шума на вашите стъпки, кучето вече е в готовност. Няма търпение да ви посрещне!

10. Прозява се, когато и вие! Прозяването е заразно. Вече го знаете. Хората често се прозяват, когато видят някой друг около тях да го прави, така показват емпатия. Защо същото да не важи и за кучетата?

Източник: sosstudenti.it

превод от италиански: р-к Синдарин


Featured Posts
Recent Posts