Искам куче? Как да го избера?Преди да започна, ще разясня, че пишейки този текст, визирам единствено и само некоректни стопани, развъдници (борси, продавачи, препродавачи и тн.) на т.нар. "чистокръвни" кучета. Не засягам темата за осиновяване на бездомниче, а това е един прекрасен начин да помогнете на животно в беда и да се сдобиете с верен приятел. Много по-добро от купуването на домашен любимец от обява, подобна на тези описани по-долу. Трябва да се научим, че породата не е всичко и че не всеки е способен да бъде собственик или да развъжда дадена порода.


Всеки, който се е поинтересувал преди да вземе своето куче, е чувал поне веднъж, че е добре да бъде взето от развъдник, да има съответните документи за произход, да бъде обезпаразитено и ваксинирано и да бъде на не по-малко от 45 дни (желателно около 2 месеца към датата на пристигане в новия си дом).

Въпреки това, ежедневно се "възхищавам" на хора, които се хвалят, че са взели кученце на 20-30 дни и са горди от този факт. Защо? Бебе, разделено от майка си прекалено рано. Какво хубаво има в това?

Нищо за бъдещия собственик и много за "продавача",продавач, защото един себеуважаващ се развъдчик, или просто интелигентен човек, не би дал кученце толкова рано, никога. Този, който продава бебе на 20 дни лесно спестява пари за поне една ваксина, поне едно обезпаразитяване и със сигурност чипиране - една не малка сума, ако бебетата са 6 - 7 или дори 10. Често когато задам въпроса на хора, с вече пораснали кучета, те ми отговарят "То си порасна добре, нищо му няма?". Като изключим абсолютната липса на логика в отговора, стопанинът може и да сподели с напредване на разговора, че кучето е "малко" по-страхливо, или "малко" по-доминантно или пък нещо друго "малко" не му е наред. Дали не е в следствие на факта, че е нямало възможност да научи достатъчно от майка си за краткия период от 20-30 дни (като имате предвид, че бебетата проглеждат около 10-ти ден и реално започват да се осъзнават като кучета едва около 20-ти ден)?

Ако изискванията да е поне на 45-50 дни, обезпаразитено, чипирано и ваксинирано са покрити, то стигаме до втора стъпка при избора на кученце.


Избягвайте обявите, които съдържат "уникални", "чистокръвни", "прекрасни", "много красиви", "породисти", "ТОП", "пазар". Това са елементарни пазарни трикове, използващи епитети, които носят положителна емоция и/или привличат вниманието, но не дават никаква реална информация за бебетата или родителите им. И по-важното е - нямат място при избора на живо същество, което ще бъде до вас поне 10-15 години. Бъдете реалисти. Колко често продуктите, които се рекламират с гръмки прилагателни и определения отговарят на очакванията?

(Словосъчетанието "Отново сме на пазара" е трогателно. Оставя човек без думи.)

Наблягайки на хъскитата, бих прибавила следните думи и фрази: "синеоки", "чистокръвни", "черно-бели", "рядък цвят". Тук цветът почти винаги е по-важен от самото куче. Което неизбежно навежда на мисълта, че бебетата са резултат от неадекватно развъждане, което носи със себе си куп рискове. (Повече по този въпрос може да видите в статията на В.Роси преведена от италиански тук). При други породи, рядко срещаният цвят може да е нежелан и съпроводен с увреждания.

Избягвайте обяви, които са написани неадекватно и неграмотно. Един видимо неграмотен човек, пишещ "sibirsko haski", "чистокравно", "хаски", "хъска", "хуски", "расплот", "редривър", "голдън-лабрадор", "аляски маламуд - хаски" и др., вероятно е неграмотен във всички сфери от живота, включително правилното отглеждане на животни. Бързото писане не трябва да е извинение в подобна обява, то показва липса на отношение към написаното (и не само).

В обявите е хубаво да избягвате и изречения свързани с произхода на родителите, при условие че няма друга информация за тях. "Майка внос от Чехия", "Баща внос от Украйна" (или другите любими дестинации: Словакия, Сърбия, Полша и Румъния) не трябва да ви говорят нищо друго освен: куче, което е родено в съответната страна. По никакъв начин, не разбирайте "куче, което е толкова невероятно, че няма как да не си вземете негово бебе". Ако липсват имена (най-добре име по родословие), данни за здравословното състояние, данни за изложби/състезания/работни изпитания, на които е участвало, информацията за произхода му е ненужна. Напълно.

А дори и гореспоменатите данни да присъстват, какво точно ни казва изречението, че родителите или бебетата не са от България? Нищо. Медиите ни показват постоянно реклами на вносни продукти - хранителни стоки и специалицети, вносни дрехи и техника, натяквайки че би трябвало да са по-добри от българските им еквиваленти. Когато става въпрос за животни, страната на произход не определя "качеството".

Развъждането на кучета и най-вече правилното развъждане е резултат на човешката дейност и етичност, няма връзка със страната, в която е родена (не пречи примерно да закупите, моредната тези дни, акита от родната й страна - Япония и да откриете, че има тежка форма на дисплазия).


Трябва да вметна, че често обявите, в които се предлагат кучета от чужда страна, са обяви на борси за кучета.


Опцията за доставка "до всяка точка на страната" също е смущаваща. Човек, който държи на кучетата и поколенията им, ще иска да знае в чий ръце попадат и как се отглеждат.


Да направим обобщение: "чистокръвно", "уникално", "сладко", "внос от...", "ТОП", "рядко срещан цвят", "красиво", "доставка" срещани заедно или поотделно трябва да ви притеснят поне малко.

Какво тогава би следвало да ви даде нужната информация?


Човек, който знае какво и защо прави, ще е изпълнил по-голяма част от тези условия, защото така би постъпил етичния развъдчик:

  • Ще развъжда здрави кучета с направени съответните изследвания и прижетаващ сертификати, които да го докажат (факти, а не "Аз знам, защото нищо не знам" - сигурна съм, че Сократ би бил разстроен)

  • Препоръчително е кучето да е родословно. Това е единствения начин да се докаже произход на куче. Освен генетичния тест.

  • Да познава родителите на неговите кучета, да знае кои са прародителите и тн. Напълно необходимо, ако знае какво иска да предаде или избегне в поколенията - характер, работни качества, определа структура и екстериор. А също и да избегне някои генетични заболявания.

  • Да има поне елементарни познания по генетика.

  • Да е на ясно, че aко развъжда своето куче, трябва да е сериозен, защото отговаря за животи, а не за картофи. Дори и картофите изискват необходимите знания и умения.

Стигаме до втората по-трудна част от изследователската дейност на бъдещия стопанин.


Ако все още не сте се отказали, искате породисто кученце и искате да имате реална представа за произхода му, значи че най-вероятно ще сте се насочили към родословни родители. Хубаво е името на родителите да бъде споменато в обявата. По този начин имената, могат да бъдат намерени в google, ако са вписани в някаква база данни. Некоректни "продавачи" често заявяват, че кучето има родословие, визирайки неговия паспорт. Паспортът НЕ Е родословие и никога няма да бъде.


Много хора казват "родословието може да бъде фалшифицирано". Вероятно може да представите бял лист хартия на случаен човек и да му кажете, че е родословие, но във федерация, която се разпростира в цяла Европа и не само (каквато е Международната Федерация по Кинология със своите страни членки), това няма как да стане. Особено в днешно време, когато комуникациите са на такова ниво, че имаме достъп до информация по цял свят и може да видим какво правят собственици на кучета и организации в страни на хиляди километри от тук. И така...

Харесвате си обява, свързвате се с човека и той ви казва, че бащата е внос от Украйна и се казва Балкан (Макс, Арес, Норт, Демон и подобни). "Вие ли си го кръстихте така?", питате. "Да", отговарят. "А какво е името по родословие?", питате. "Какво?", отговарят. Кучето очевидно няма родословие, а ако има, стопанинът му е толкова незаинтересован от този факт, че едва ли би се трогнал бебетата му да получат съответния документ за произход. Споменавам това, защото името по родословие и "домашното" име, често се различават - моята Неси, официално е известна като Stormborn Khaleesi of Golden Nicol, от което "Stormborn Khaleesi" е името на кучето, а "Golden Nicol" - развъдника. Очевидно няма как в парка да викам "Халиси, родена в бурята, ела тук веднага!" Балу пък е Sindarin's Song of Ice and Fire (Sindarin - име на развъдник, Song of Ice and Fire - име на кучето). Не върви да се обръщаш към него с "О, песен моя за огън и лед". Ако все пак и двамата родители имат родословие и "развъдчикът" настоява, че са "чистокръвни", а имената по родословие присъстват в обявата и вие сте успели да намерите някаква информация за тях в интернет пространството, идва време за изследванията.

Като пример ще дам хъскитата. На всички кучета, чиито стопани са членове на "Клуб Сибирско Хъски - България"(към БРФК), се правят необходимите изследавния за заболяванията, които засягат породата (дисплазия и наследствени очни заболявания) преди да влязат в развъдна дейност (да създадат поколение). Сертификат за дисплазия се издава не по-рано от първата година, желателно е да се направи когато кучето е на около 2 годишна възраст (което НЕ е извиние, защо подобен сертификат липсва, ако кучето има кучило и все още не е навършило две години, а за по-смелите и безрасъдни - една). Сертификат за липса на очни заболявания се издава също, когато кучето е най-малко на 1 година, желателно е да е навършило поне година и половина. Тъй като някои от очните заболявания могат да се прояват и в по-напреднала възраст, това изследване се повтаря ежегодно. Тези изследвания са задължителни в рамките на клуба, но смятам, става ясно, че ако сте отговорни към себе си, своите домашни любимци и хората, на които продавате кученца, бихте ги направили без значение дали вашето куче има родословие или не.


В заключение, ще кажа отново, че ако имате невероятна, гореща оферта да закупите красиво, супер интелигентно и абсолютно ТОП куче от вносни майка и баща с възможност за доставка, най-добре да се отнесете към тази обява с особено внимание или да я подминете. Това най-вероятно не е коректен развъдчик и собственик на куче.


Featured Posts
Recent Posts